17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

3242
görüntüleme

Gazi'ye 10 Trilyon gerek

Gazi'ye 10 Trilyon gerek

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun, 28 Haziran Çarşamba günü çıkan yangın sonucu bir bölümü zarar gören hastanenin bir an önce tam kapasite çalışmaya başlayabilmesi için 10 trilyon TL'yi bulan bir kaynağa gereksinim olduğunu bildirdi.

Dursun, yaptığı yazılı açıklamada, 28 Haziranda hastanenin elektrik sisteminde çıkan yangın sonrasında hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Bu çalışmaları, Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Taplamacıoğlu başkanlığındaki komisyonun yürüttüğünü ifade eden Dursun, komisyonun,"poliklinik hizmetleri, yataklı tedavi birimleri, ameliyathaneler ve laboratuvar merkezlerinin bulunduğu 3 bloktaki ana kolon ve kolon hatlarındaki ana kablolar ve kablo taşıma sistemleriyle birimlere dağıtıcı sistemlerin yangından kavrularak kullanılamaz hale geldiğini ve tümünün değiştirilmesi gerektiğini"saptadığını bildirdi.

Hizmetin kısmen de olsa sürdürülebilmesi için hasta giriş katında geçici bir enerji transfer merkezi kurulduğunu kaydeden Dursun,"Ancak, geçici çözümlerle işletilmeye başlayan hastane hizmetlerinin tam kapasiteyle ve sorunsuz olarak yürütülebilmesi için yapılması gerekenler vardır"dedi.

Dursun, bu konuda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: -Elektrik sistemindeki kablo yenilemesi sırasında, hastanelerde uyulması zorunlu tutulan yeni düzenlemeler (AB direktiflerine uygun yapılanma) dikkate alınarak yanmaz kablolar kullanılmalıdır. -Mevcut standartlara uygun olmayan eski panoların kullanılması yönetmeliklere de aykırıdır. Yeni sisteme uygun, SCADA uyumlu panoların sisteme monte edilmesi gerekmektedir. -Sistemi korumak amacıyla yeni bir yangın ihbar ve müdahale sisteminin kurulması gerekmektedir. -Yangında enerjinin aniden kesilmesi nedeniyle devre dışı kalan tüm cihazlar yeniden devreye alınmadan önce ilgili servisler ve teknik personelce teste tabi tutulmalıdır. -Hijyenik klimaların servis verdiği yerlerde bunlar yeniden devreye alınırken, kaybolan hijyenikliğin yeniden sağlanması gerekmektedir. Klima sisteminin hepa filtrelere kadar olan kısmı da aynı işlemden geçirilmelidir."

-KANSER HASTALARININ TEDAVİLERİ-

Hastanenin, Ankara'daki kanser hastalarının tedavilerinin sürdürülebilmesinde son derece önemli PET CT sistemine sahip tek kamu hastanesi olduğuna işaret eden Dursun, yangından sonra 3-5 gün hizmet dışı kalan bu sistemin, halen geçici enerji sistemleriyle hizmet verdiğini belirtti. Dursun,"Bu durum çok sayıda kanser hastasının tedavilerinde aksamalara neden olma riskini taşımaktadır. Benzer şekilde ileri beyin ameliyatlarının yapıldığı Gama Knife sisteminde de benzer sorunlar yaşanmaktadır"dedi.

Tüm sağlık hizmetlerinin elektronik ortamda verildiği hastanenin elektrik sisteminin geciktirilmeden yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Dursun, şunları belirtti:

"Bin yataklı bir üniversite hastanesi olarak yalnızca Ankara içine değil, çevre ve tüm Anadolu'ya hizmet veren hastanemizin bir an önce tam kapasite çalışmaya başlayabilmesi için 10 trilyon TL'yi bulan bir kaynağa gereksinim vardır.

Yangın sonrası ilk 3 gün hizmet verilememesi, yaklaşık 1.7 trilyon TL zarara yol açmıştır. Hastanemizin çeşitli kurum ve kuruluşlarda olan alacaklarını kısa sürede tahsil etme şansı bulunmamaktadır.

Bir yandan bugüne kadar verdiği sağlık hizmetinden doğan alacağını toplayamazken, diğer yandan tam kapasite çalışamamasının neden olduğu finansal zorluklar arasında 10 trilyonu aşan bu kaynağın hastanenin öz kaynaklarıyla sağlanması olanaksızdır."

Devlet tarafından acil olarak 3 milyon YTL destek sağlandığını ve bu destekle hastanenin geçici olarak hizmete sokulduğunu ifade eden Dursun,"Yaklaşık 7 milyon YTL kaynağın bulunması için devlet kuruluşlarımızla çalışmalarımız sürmektedir"dedi.

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011