15.07.2015

Batıkent Admin
tarafından eklendi

2239
görüntüleme

Ankara'da yol boyu otoparklar ücretsiz oluyor!

Ankara'da yol boyu otoparklar ücretsiz oluyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Rüzgarlı Sokak’ta vatandaşlarla otopark görevlileri arasında dün yaşanan ve bir gencin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından, yol boyu otoparklarının 15 Temmuz Çarşamba gününden itibaren tamamen ücretsiz olacağını açıkladı.

Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’ndeki Başkanlık makamında düzenlediği basın toplantısına, Rüzgarlı Caddesi’nde yaşanan olayla ilgili üzüntüsünü bildirerek başladı. Gökçek, “Rüzgarlı Sokak’ta çok müessif bir olay meydana geldi ve bir kardeşimiz de maalesef menfur bir şekilde şehit oldu bana göre. Allah gani gani rahmet eylesin, ailesine baş sağlığı diliyorum. Rüzgarlı Sokak esnafına tümden geçmiş olsun diliyorum. Gerçekten çok üzüldük. Genç yaşında bir vatandaşımızın böyle bir olayda kaybedilmiş olması, çok ama çok üzücü bir durum.” dedi. 

Gökçek, yaklaşık 5-6 aydan beri otoparklardan çok yoğun şekilde şikayetler almaya başladıklarını belirterek şunları söyledi: “Bu yoğun şikayetler; otoparklarda vatandaşa kötü muamele yapılması, fazla ücret alınması, vatandaşlarla lüzumsuz tartışmalara sık sık rastlanmaya başlandı. Bu şikayetlerin yoğunlaşması üzerine biz Şubat ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bir karar aldık. Belediye Meclisi’nde almış olduğumuz kararda, otoparklarda disiplinsizlik fazlalaştı, bu disiplini sağlayabilmek maksadıyla, dedik ki bütün otoparkçılar, mutlaka ve mutlaka el terminali alsınlar, vatandaşa el terminalinden çıkan makbuz versin ki bu surette vatandaşın kaç liraya kaç saat kalabildiği ortaya çıksın. İkincisi, 15 dakikalık parkta vatandaştan para alınmamasına, üçüncüsü tek tip kıyafet olsun, dördüncüsü de adı soyadı, kimlik bilgileri ve hangi firmada çalıştığını belirten bir yaka kartı taşısın. Bunu da aldık. Ayrıca arkadaşlarımıza talimat verdik, bütün tüm otoparkların hepsine istisnasız tarife bilgilerini ihtiva eden levhalar assın. Bu konuda da mukavelesi olan herkes, mukavelesinin yenilenmesi için çağrılsın. 
Biz bu kararı aldıktan sonar Belediye Şirketimiz ANFA bütün kiracıları çağırdı, mukaveleleri yenilememek için bayağı bir direnç oldu ama buna rağmen mukaveleleri yenilettik. Ondan sonra devamlı olarak kontrollere başladık. Maalesef otoparkçıların büyük bir ekseriyetine ne el terminali tatbikatı yaptırabildik, ne önlük giydirebildik, ne de yaka kartı koydurabildik. Özellikle vatandaştan fazla para alma şikayetleri yoğun bir şekilde ALO 153’e gelmeye devam etti ve sıkıntı bayağı büyüdü.”

“SAYISIZ TUTANAK TUTTURDUK”

Yol boyu otoparklardaki uygulamalarla ilgili sayısız tutanak tutturduklarını kaydeden Gökçek, “Söylemiş olduğumuz yasal şartlara uymadıklarını ikaz eden bol miktarda tutanak tutturduk.” diye konuştu. Yol boyu otoparkçılara 30 araçlık bir yer verdikleri halde bu kişilerin 60 araca çıkarttığını kaydeden Başkan Gökçek, “Yanlamasına park için müsaade etmişiz, diklemesine çizgiler çekerek yolu küçültmüş, yani kanunsuz olan bir hayli sıkıntılar vardı. Ve bütün bu sıkıntılar üzerinde arkadaşlarla tekrar mütalaa ettik bu konuyu, özellikle bunların mukavelelerinin feshedilip ANFA tarafından tek elden yapılmasını düşündük.” dedi.

“2 GECE ÖNCE İFTARDA OTOPARK GÜNDEME GELDİ”

İki gece önce Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine verdiği iftar yemeğinde otopark sorununu gündeme getirdiklerini vurgulayan Başkan Gökçek, “Belediye Meclis üyelerimiz ile muhalefet partilerinin grup başkanları da oradaydı. Konu açıldı tartışıldı, ben de dedim ki, 'Belediye Meclisi ne istiyorsa onu yapar, bu işte bir değişiklik gerektiğine biz de inanıyoruz.' Tam bunu dedik, ertesi günü maalesef Rüzgarlı Sokak’ta bu müessif olay gerçekleşti ve bayağı yürekten yandık. Bunu çok açık net olarak söylüyorum.” diye konuştu.

“OTOPARKLARI DİSİPLİNE ETMEK İSTEDİK”

Bugüne kadar otoparkları disipline etmek istediklerini, ancak bir noktada bunda başarılı olamadıklarını ifade eden Başkan Gökçek, “Bizim bu işe başlamamızın nedeni otopark yerlerinin tabiri caizse başı bozuk insanların otopark mafyası denilen kişilerin resen hiç kimseden izin almadan işletmesiydi, bunu disipline etmek istemiştik ama maalesef üzülerek ifade ediyorum ki disipline etmekte ve bir noktada başarılı olamadık.” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN ÜCRETSİZ”

Yol boyu otoparklarının tamamını bedava hale getirelim dediklerini kaydeden Başkan Gökçek, “Bu kararı Sayın Başbakanımıza arz ettik, Sayın Başbakanımız ‘derhal bunu yapın, bence de en uygun olanı budur’ dedi, Sayın Başbakanımızın da talimatı bu istikamette oldu, dolayısıyla biz inşallah kararımızı alacağız. Önümüzdeki haftadan itibaren ilan da edeceğiz bunu bilboardlarda... Pazartesi ve Salı günleri sözleşme yaptığımız işletmelere bildirimde bulunarak sözleşmelerini feshedeceğiz. Çarşambagününden itibaren de yol boyu otoparklar tamamen ücretsiz hale gelecek ” şeklinde konuştu.

“MUKAVELELER FESHEDİLECEK"

Otoparkçılarla yapılmış mukaveleler bulunduğunu, ellerinde fesih için yeterli çok sayıda tutanak olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, bundan sonra vatandaşların otoparkla ilgili şikayetleri için 10 ayrı ekip kurulacağını, vatandaşların da şikayetlerini ALO 153 MaviMasa ve Alo 155 Polis İmdat’a bildirebileceklerini açıkladı.

Başkentliler havuzlara akıyor

Ankara / 06.07.2015

Yeni Batı ve Turgut Özal'a yeni parklar

Ankara / 01.07.2015

Aktarmalı çileye alternatif çözüm

Batıkent / 28.06.2015

Uğur Mumcu'da mahalle iftarı

Batıkent / 22.06.2015

"Vahşi Batı"lı açılış

Batıkent / 21.06.2015